Najlepsze ciasto drożdżowe, jakie zrobisz o tej porze. Jest puszyste i smakuje jak u mamy
Takie ciasto drożdżowe ma zapach dzieciństwa i najlepszej kuchni mamy albo babci. To same proste i dobre dodatki, a przepis na drożdżowiec to tradycyjne ciasto, które pięknie wyrasta i jest wyjątkowo miękkie i maślane w smaku. Teraz idealnym dodatkiem do niego będą sezonowe owoce: truskawki i rabarbar. Razem z kruszonką tworzą przepyszne trio, które sprawia, że to ciasto zawsze znika do ostatniego okruszka.
Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem?
Aby zrobić idealne ciasto drożdżowe, koniecznie wyjmij wszystkie składniki wcześniej z lodówki (jajka nie powinny być zimne). Mleko można delikatnie podgrzać w rondelku, a masło roztopić. Do zaczynu drożdżowego można od razu dodać wszystkie składniki i dobrze wyrobić (poświęć na to nawet 8-10 minut, jeśli mas robot kuchenny, użyj haka do wyrabiania ciasta). W przepisie podajemy jednak prosty patent, który sprawi, że gotowy drożdżowiec będzie jeszcze delikatniejszy: to robienie kogla-mogla z jajek i cukru.
Z podanych w przepisie proporcji wyjdą dwie duże, podłużne blaszki ciasta lub jedna, większa, płaska. Wszystko zależy od tego, czy wolisz typowy placek drożdżowy, czy może ciasto na kształt chleba z foremki. Proporcje podane niżej można łatwo zmniejszyć o połowę.
Rada: do samej kruszonki, zamiast mąki pszennej, możesz dodać mąkę migdałową lub wymieszać obie mąki pół na pół. Ciasto przed pieczeniem można również posypać dodatkowo płatkami migdałów.
Przepis: Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem
Puszyste ciasto z sezonowymi owocami i kruszonką.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 513 w każdej porcji
Składniki
- 300 g truskawek
- 3 łodygi rabarbaru
na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej (najlepiej) typ 550
- 100 g świeżych drożdży
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 80 g masła roztopionego
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 8 łyżek cukru
na kruszonkę:
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
Sposób przygotowania
- Robienie ciasta i kruszonkiZagnieć składniki na kruszonkę i wstaw do lodówki lub zamrażarki. Drożdże rozpuść z odrobiną mleka, dodaj trochę cukru i mąki, zrób zaczyn i odstaw, aż zacznie pracować. Jajka wymieszaj z cukrem na kogel-mogel, mąkę przesiej. Połącz wszystkie składniki i wyrób na gładkie ciasto. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 30-60 minut.
- Szykowanie owocówTruskawki pokrój na połówki, rabarbar na kawałki.
- Pieczenie ciastaWyrośnięte ciasto uderz kilka razy pięścią lub zrzuć do miski z większej wysokości. Włóż ciasto do foremki. Ułóż na nim owoce i posyp kruszonką. Piecz 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak podawać ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem?
Ciasto drożdżowe doskonale smakuje jeszcze lekko ciepłe, podane ze szklanką mleka. Kromki ciasta można dodatkowo posmarować odrobiną masła. To ciasto idealne do kawy i herbaty. Można je też zabrać ze sobą jako słodką przekąskę do pracy albo do szkoły.