Najlepsze ciasto drożdżowe, jakie zrobisz o tej porze. Jest puszyste i smakuje jak u mamy

Dodano:
Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem Źródło: Shutterstock / Dar1930
Jest puszyste, miękkie, pełne owoców i pysznej kruszonki. Ten drożdżowiec to jedno najlepszych ciast sezonowych, jakie można upiec.

Takie ciasto drożdżowe ma zapach dzieciństwa i najlepszej kuchni mamy albo babci. To same proste i dobre dodatki, a przepis na drożdżowiec to tradycyjne ciasto, które pięknie wyrasta i jest wyjątkowo miękkie i maślane w smaku. Teraz idealnym dodatkiem do niego będą sezonowe owoce: truskawki i rabarbar. Razem z kruszonką tworzą przepyszne trio, które sprawia, że to ciasto zawsze znika do ostatniego okruszka.

Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem?

Aby zrobić idealne ciasto drożdżowe, koniecznie wyjmij wszystkie składniki wcześniej z lodówki (jajka nie powinny być zimne). Mleko można delikatnie podgrzać w rondelku, a masło roztopić. Do zaczynu drożdżowego można od razu dodać wszystkie składniki i dobrze wyrobić (poświęć na to nawet 8-10 minut, jeśli mas robot kuchenny, użyj haka do wyrabiania ciasta). W przepisie podajemy jednak prosty patent, który sprawi, że gotowy drożdżowiec będzie jeszcze delikatniejszy: to robienie kogla-mogla z jajek i cukru.

Z podanych w przepisie proporcji wyjdą dwie duże, podłużne blaszki ciasta lub jedna, większa, płaska. Wszystko zależy od tego, czy wolisz typowy placek drożdżowy, czy może ciasto na kształt chleba z foremki. Proporcje podane niżej można łatwo zmniejszyć o połowę.

Rada: do samej kruszonki, zamiast mąki pszennej, możesz dodać mąkę migdałową lub wymieszać obie mąki pół na pół. Ciasto przed pieczeniem można również posypać dodatkowo płatkami migdałów.

Przepis: Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Puszyste ciasto z sezonowymi owocami i kruszonką.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
513 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g truskawek
  • 3 łodygi rabarbaru

na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej (najlepiej) typ 550
  • 100 g świeżych drożdży
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 80 g masła roztopionego
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 8 łyżek cukru

na kruszonkę:

  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciasta i kruszonkiZagnieć składniki na kruszonkę i wstaw do lodówki lub zamrażarki. Drożdże rozpuść z odrobiną mleka, dodaj trochę cukru i mąki, zrób zaczyn i odstaw, aż zacznie pracować. Jajka wymieszaj z cukrem na kogel-mogel, mąkę przesiej. Połącz wszystkie składniki i wyrób na gładkie ciasto. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 30-60 minut.
  2. Szykowanie owocówTruskawki pokrój na połówki, rabarbar na kawałki.
  3. Pieczenie ciastaWyrośnięte ciasto uderz kilka razy pięścią lub zrzuć do miski z większej wysokości. Włóż ciasto do foremki. Ułóż na nim owoce i posyp kruszonką. Piecz 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podawać ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem?

Ciasto drożdżowe doskonale smakuje jeszcze lekko ciepłe, podane ze szklanką mleka. Kromki ciasta można dodatkowo posmarować odrobiną masła. To ciasto idealne do kawy i herbaty. Można je też zabrać ze sobą jako słodką przekąskę do pracy albo do szkoły.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...